biolab

A BIOLAB ZRT. KMOP-1.2.1/B-2007-0106 SZÁMÚ PÁLYÁZATA

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint Támogató Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül komplex vállalati technológia fejlesztés kis-és középvállalkozások számára tárgyú felhívást tett közé, melyre a BIOLAB Zrt. KMOP-1.2.1/B-2007-0106 azonosító számon regisztrált. A BIOLAB Zrt. 2007.10.11. napján a Nemzeti fejlesztési Ügynökség döntése alapján 26.040.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A projekt főbb adatai a következők:

A Szerződés Tárgya: A Biolab Zrt. kapacitásnövelése európai színvonalú gyártástechnológia megvalósításával.

Kedvezményezett neve és elérhetősége: BIOLAB Zrt. 1141 Budapest, Öv utca 43.; Tel: (1) 211-9614, Fax: (1) 364-2006.

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége: MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.; 1139 Budapest, Váci út 83., Tel: 06-40/200-617.

A projekt leírása: Az elmúlt években dinamikusan növekedett mindkét fő üzletágunk (táptalajgyártás, mikrobiológiai műanyageszköz gyártás) árbevétele. Folyamatosan növeltük gyártó kapacitásainkat és a többlet termékmennyiséget kereskedőink sikeresen helyezték el piacainkon. Különösen sikeres volt export offenzívánk. Az utóbbi néhány évben növekedésünk legnagyobb hányada export forgalmunk bővüléséből állt.

Mivel kapacitásaink mára ismét lekötötté váltak, előrelépésünkhöz technológiánk fejlesztésére és termelő kapacitásunk bővítésére van szükség.
Ebben a helyzetben úgy ítéljük meg, hogy továbbfejlődésünk következő lépcsőjét a táptalajjal töltött Petri-csésze termelésünk teljes technológiai megújítása és gyártó kapacitásának növelése biztosíthatja.

Ennek okai a következők: 2006-ban Petri-csésze töltő részlegünk kb. 300.000 db táptalajjal töltött Petri-csésze előállítására volt képes. Ez a mennyiség a jelenlegi kézi illetve kisautomatás töltési technológiánkkal nem fokozható.

  • A jelenlegi gyártó helyen és eszközeinkkel a termék garantált sterilitását csak nagy nehézségekkel és sokszor komoly veszteséggel tudjuk csak biztosítani. Ennek további kockáztatása piaci elismertségünk megóvása miatt nem folytatható.
  • Ugyan akkor a piac önfejlődése (kórházak megszüntetése, a laboratóriumok koncentrálódása, a klasszikus táptalajkonyhák mára szinte teljes megszűnése) is a töltött Petri-csésze iránti igény növekedését mutatja. Ez a folyamat Nyugat-Európában mára szinte teljesen végbement, hazánkban most folyik, a környező országokban, pedig már megkezdődött.
  • Tekintettel, hogy a töltött Petri-csésze hűtést igényel és rövid ideig használható, szállítása távoli országokba nehéz és költséges. Ezért a piaci pozíciók mielőbbi elfoglalása szempontjából is fontos, hogy térségünkben elsők között építsünk ki fejlett technológiájú és megfelelő kapacitású gyártóhelyet.
  • A töltött Petri-csésze a mikrobiológiai termékskála (táptalaj alapanyag – portáptalaj – késztáptalaj – felhasználásra kész táptalaj) legmagasabb feldolgozottsági fokú terméke. Előállítása különösen gazdaságos, ha kihasználjuk azt a nagyon kevés gyártónak rendelkezésre álló lehetőségünket, hogy a gyártás minden elemét magunk végezzük (üres Petri-csésze gyártás, táptalajgyártás, Petri-csésze töltés).

Fenntarthatósági jelentés 2009

Fenntarthatósági jelentés 2010

Fenntarthatósági jelentés 2011